Kiosk ‘regulateurshuis’

Groningen, Ebbingekwartier

Door de bodemsanering van het gebied zijn maar enkele gebouwen behouden gebleven, een dubbele bedrijfshal en het voormalige ‘Regulateurshuis’ van de Gasfabriek.

Op een gegeven moment werd het gebouw, een gemeentelijk monument uit 1892 van Architect K.H.Holthuis aan de Bloemsingel 36 nu Kolendrift 19, overgedragen aan het Groninger Monumenten Fonds met het idee er een horecagelegenheid van te maken, wat moet leiden tot verder behoud van het pand en zijn cultuurhistorische waarde.

In opdracht van het Groninger Monumenten Fonds heeft MAD JOHANNESMOEHRLEIN  architekten het ontwerp voor de uitbreiding gemaakt wat in de behoefte aan facilitaire functies t.b.v. het realiseren van een Café-achtige brasserie voorziet.

Door het gebruik van steenachtig materiaal in de kleur ‘wit’ wordt vooral op een symbolische manier herinnert aan de enorme inspanning die de Groningse bevolking heeft gepleegd met het financeren van de zuivering/bodemsanering en daarmee het duurzame hergebruik van het gebied voor de stad.

Ontwerpuitgangspunten :

Monument – Contradict, … in tegenspraak zijn met …

Met de gedachte “Historiseren …, ‘kommt nicht in Frage’,” was al snel duidelijk dat de uitbreiding iets nieuws en afleesbaar zou gaan moeten worden.

Tegenstellingen zijn de basis voor vernieuwing middels herintepretatie :
  • Het bestaande monument uit 1892 kent een symetrische, bijna richtingloze plattegrond met symetrische gevelindelingen. Het volume van de uitbreiding is als een soort contradict asymetrisch en polygoon vormgegeven en kent een duidelijke richting, begeleidend aan het fietspad, looppad voor voetgangers en de busbaan
  • Het bestaande monument heeft een van de gevels duidelijk gescheiden chalet-achtig dak met concave  kniklijnen en grote dakoverstekken.
  • De dakvorm van de uitbreiding vormt samen met de vertikale gevels een contra-mal met convexe kniklijnen wat resulteerd in een monolithe uitstraling zonder overstekken.
  • Bestaand donkerbruin gebakken metselwerk in halfsteens verband is vertaald naar wit-glanzend natuursteen-composiet in wild verband.
  • Bestaande symetrische raamindelingen muteerden tot een strooigoed van glazen openingen op strategische posities.
  •  In tegenstelling tot ‘donker’ uit 1892 werd het gebouw ‘Wit’ in 2016

Door middel van een bijzondere materiaaltoepassing (natuursteen-composiet) en de detaillering is er naar een soort verfijning gezocht. De toepassing van een horizontaal verlijmde, lang-formaat composietstroken in combinatie met een strooigoed van glasvlakken op strategische posities zorgen voor verrassende zichtlijnen en uitstraling.